Kotina teräsrakenteinen Lundell X Mod -ProModi 

”Sauna.” Krister Karivuon ei tarvitse kauan miettiä lempipaikkaansa kotonaan ProModissa. 

Harvassa kodissa onkaan kiuaskivet valmiina jo tehtaalla. Kyseessä on Aulis Lundell Oy:n moduulirakenteisen omakotitalon prototyyppi, joka valmistui Lohjan Asuntomessuille kesällä 2021. Promodi koostuu kuudesta liikuteltavasta teräsrakenteisesta moduulista, jotka kuljetettiin paikoilleen tehdasvalmiina. Koti oli käytännössä käyttövalmis kahdessa viikossa moduulien saapumisesta – ja vain kahdessa kuukaudessa pohjatöiden aloittamisesta.

Talo suunniteltiin vuokralaisille, jotka arvostavat taidetta ja viihtyvät esteettömässä ja viihtyisässä kodissa. Julkisivumateriaalina on luonnonkaunis puu. Talon huoneistoala on 105,5 m². Väliovina ProModissa ovat tilaa tuovat Liune-ovet, jotka liukuvat teräsrunkoisten väliseinien sisään.

Moduulikodin tupaantuliaiset lienevät olleet yhdet Suomen historian suurimmista. Tuhansia ihmisiä vieraili kohteessa päivittäin Lohjan Asuntomessuilla. Sitten oli Kristerin vuoro muuttaa sisään.

  

Millaisia kokemuksia sinulla on asumisesta moduulitalossa?

”Sisältä ja ulkoa tämä on aivan tavallinen koti, äärimmäisen hieno sellainen. Pinnan alta löytyvät isoimmat erot paikallaan rakennettuihin elementtitaloihin verrattuna. Oikein harmittaa, että hienot profiilit ovat piilossa julkisivuverhoilun alla. ProModin teräsrakenne on huoleton, ja riittää että kerran vuodessa tarkastaa ala- ja yläpohjat.

Olen kotiutunut hyvin, ja muokannut sisustusta enemmän omaan makuuni sopivaksi. Messuilla paljon ihailua kerännyt vaaleanpunainen jääkaappi esimerkiksi muutti uuteen kotiin Tampereelle. Kodin sijainti aivan Lohjanjärven tuntumassa ja hienot talot naapurissa luovat viihtyisyyttä. Vielä kun saisi lähikaupan.”

 

Miksi valitsit kodiksi ProModin?

”Matka kohti uuden kodin saunan lauteita sai alkunsa Aulis Lundell Oy:n Liune-myyjänä kuluttajapuolella. Minulla on taustaa rakennusalalla, ja Lohjan Asuntomessujen pyörteissä päädyin sitten rakentamaan Lundellin kohteita, muun muassa viimeistelemään ProModia.

Kuljin Lohjalle Helsingistä, ja jossain vaiheessa Leena sitten kysäisi, miksen muuttaisi messujen jälkeen ProModiin. Vuokralainen puuttui vielä, ja sijainti oli työmatkojen kannalta passeli. Pakko sanoa, että Liune-myyjänä on uskottavaa asua kodissa, jonka jokainen väliovi on toteutettu Liunella.”


Krister asuu ProModissa yhdessä Onni poikansa kanssa

 

Miten ProModi on toiminut arjessasi?

”Asun ensimmäistä kertaa omakotitalossa, ja tuntuu ihanalta, kun ympärillä on tilaa. Taiteilijoiden taidetapetit piristävät ja tuovat taloon omaleimaisuutta. Olen havainnut, että saunan ja WC:n ovea lukuun ottamatta kaikki väliovet ovat pääosin aina auki, eli piilossa seinän sisällä. Liune-ovet ovat siis osoittaneet vahvuutensa, sillä tavallisia kääntyviä ovia pitäisi olla kääntämässä pois alta tuon tuostakin. Suosikkini on saunan lasinen liukuovi, joka ei vie suihkulta tilaa. Tällainen pitäisi olla joka kodissa.

ProModiin asumiskokemukset rajoittuvat pimeimpään talviaikaan. Terassi vaikuttaa todella houkuttelevalta. Kesää odotellessa!”

 

Teräs on varsin tuttu ja käytetty materiaali julkisissa rakennuksissa, mutta nyt sitä halutaan tarjota myös omakotitalorakentajille. Uskotko oman kokemuksesi perusteella teräsrunkoisten moduuliomakotitalojen yleistymiseen?

”Ehdottomasti. Suomalaiset ovat tunnetusti puurakentajia, mutta messuilla oli nähtävissä kasvava mielenkiinto terästä ja uusia ratkaisuja kohtaan. Siitä ei pääse yli eikä ympäri, että moduulitalo on käyttövalmis nopeasti tontille tulon jälkeen. Samassa ajassa naapuritalossa oli päästy elementtien nosteluun. Myös tulevaisuuden remontit sujuvat moduulitalossa helpommin, esimerkiksi kylpyhuoneen voi uudistaa vaihtamalla kylpyhuonemoduulin uuteen. Vanha palaa tehtaalle kunnostettavaksi ja uudelleen käytettäväksi. Koti on aidosti siirrettävä ja muunneltava.”

 

 

Kaunis katalogi ja vinkkejä sisustamiseen

Tilaa uutiskirjeemme, niin kuulet ensimmäisten joukossa Liunen tuoteuutuuksista, tarjouksista ja tapahtumista.