Ekotalo Valkeakoski

Riikka Kerttulan haaveissa siinsi omakotitalo, jossa olisi hengittävä rakenne ja ekologiset materiaalit. Kun valmistaloratkaisut eivät taipuneet toiveisiin, päätti Riikka rakennuttaa sellaisen itse.

Valkeakoskelle Varpusenkujalle noussut 117-neliöinen omakotitalo oli kesällä 2017 Valkeakosken talonäyttelyn yksi vetonauloista. Talon läpi virtasi päivässä noin 2000 ihmistä, jotka huokailivat ihastuksesta muun muassa seinien kauniille savirappaukselle, piharakennuksen näyttävälle maksaruohokatolle ja tehokkaasti käytetyille asuinneliöille.

Aulis Lundell Oy:n Liune-liukuovilla on merkittävä rooli Kerttulan unelmatalon toimivuuden kannalta. Viisi seinärakenteen sisään liukuvaa Liune-ovea vapauttavat kukin 1-3 neliömetriä lisätilaa asumiseen, sisustamiseen ja sujuvaan kulkemiseen.

– Ihastuin vuosi sitten Seinäjoen asuntomessuilla Liune-liukoviin, ja aloin haaveilla sellaisista omaan kotiin. Etukäteen epäilin niiden hintaa kalliiksi, mutta vertailun perusteella Liune oli hyvin kokonaisedullinen, Riikka kuvailee.

Ilman Liunea Kerttulat olisivat joutunut lisäämään asunnon neliömäärää

– Liukuovet antoivat joustavuutta suunnitelmiin, ja neliömme ovat tehokäytössä ilman ahtauden tunnetta. Jos olisimme asentaneet nykyneliöihin pesuhuoneen ja pukuhuoneen väliin tavallisen kääntyvän oven, se olisi avautuessaan osunut pukuhuoneen penkillä istujan nenään, Riikka nauraa.

Ekotalossa asuu Riikan ja tyttären lisäksi kääpiökani Söpö, joka on ikuistettu tyttären huoneen magneettipintaiseen Liune-liukuoveen. Juhannuksena kehäkukkakimpun makuun päässyt kani on kuvattu tavallisella kännykkäkameralla, mutta kuvan laatu riitti silti kokonaiseen ovipintaan. Jos Söpön seikkailut saavat jatkoa, uusi kuva on helppoa ja siistiä vaihtaa magneetin ansiosta.

Liune osoitti vahvuutensa myös rakennusvaiheessa. Kun ekotaloon asennettin väliseiniä, toimitti Aulis Lundell paikalle vain Liune-rungot. Näin ovilehtiä ja listoja ei tarvinnut välivarastoida.

- Tilauksen toimitus kahdessa osassa helpotti omaa elämää todella paljon. Kaikki meni niin kuin pitikin.

Kerttula oli itse vahvasti mukana yhdeksän kuukautta kestäneessä rakennusprojektissa. Paikallinen timpuri jätti lähtiessään”kotitehtäviä”, joita Riikka oman työpäivänsä jälkeen otti hoitaakseen. Työmaan siivoaminen sekä seinien paperointi, kittaus, hionta ja maalaus sujuivat lopulta kuin ammattilaiselta.

– Illat, viikonloput ja lomat paloivat iloisesti projektiin, mutta olen lopputulokseen enemmän kuin tyytyväinen, Riikka iloitsee.

Kaunis katalogi ja vinkkejä sisustamiseen

Tilaa uutiskirjeemme, niin kuulet ensimmäisten joukossa Liunen tuoteuutuuksista, tarjouksista ja tapahtumista.